De houtsoort Inlands Douglas, ook wel Oregon Pine genoemd groeit voornamelijk in het westen van Noord-Amerika. Echter wordt deze houtsoort ook aangeplant in zowel Europa, Nieuw-Zeeland en Australië. Met zijn licht bruine, bijna gelige kleur behoort Douglas hout tot de familie van de Pinaceae, een dennenfamilie van maar liefst 200 soorten. Sommige kennen deze mooie houtsoort misschien terug aan zijn botanische naam: Pseudotsuga Menziesii Franco. Geïnteresseerd in Douglas hout? Lees dan vooral verder voor meer relevante informatie.
Met een totale hoogte van ca. 40 tot en met 60 meter is de Douglas een flinke boom die maximaal zelfs door kan groeten tot 90 meter. Daarbij heeft de boom een rechte cilindrische takvrije stam van ca. 20 meter lang en een diameter van 1 tot 2 meter en maximaal 5 meter. Dit gaat echter alleen op voor de van nature groeiende Douglas in Noord-Amerika. Wanneer de aangeplante Douglas in Nederland groeit beschikt deze over minder grote afmetingen. Omdat deze bomen moeite hebben met het afstoten van hun takken is het Douglas hout nabij de stam erg kwastrijk. Echter, hoe ouder de boom wordt hoe minder kwasten de boom krijgt. Er vormt zich dan rechtdraads hout.
Wanneer de Douglas gekapt is en aangevoerd wordt gebeurd dit doorgaans in vierzijdig bezaagde balken, gekantrecht hout, triplex en heipalen.
Wanneer Douglas hout nog volledig vers is beschikt het vaak over een licht geelbruine kleur. Door blootstelling aan licht en lucht verkleurd dit doorgaans naar een oranjeachtige tot geelbruine kleur. Echter kan de Douglas ook beschikken over een rode kleur wanneer het snel groeiende jonge bomen betreft. Deze worden doorgaans Red Fir genoemd. Heeft het hout juist een lichte gele kleur als fijnjarig hout? Dan geven de Amerikanen het juist de naam Yellow Fir. Deze verkleuringen zijn te wijten aan het groeigebied, net als de grootte van de massa. Wanneer wij Douglas hout importeren naar Nederland is deze enkel afkomstig van het kustgebied.
Er beschikken zich echter meerdere verschillen tussen deze bomen. Bij oude, dikke bomen is het witachtig spint 40 tot 50 mm terwijl dit bij een jonge aanplant maar liefst 70 tot 80 mm is. Daarbij komen vettige vlekken of strepen regelmatig voor op Douglas hout. Het hout is namelijk harshoudend waardoor dit niet altijd te voorkomen is. Maar ook groeiringen, fijne nerven en met hars gevulden holten zijn tamelijk normaal. Dit komt voornamelijk door de verkleuringen tussen vroeg- en laathout. Het in Nederland geïmporteerde hout is daarbij vergelijkbaar met dat in Amerika, echter is het Douglas hout enigszins grover van structuur. Dit maakt het een uiterst sterke houtsoort.
Douglas hout droogt goed en snel op. Hierdoor is er geen tot weinig risico op vervorming en scheuring. Echter is het wel belangrijk om op de kwasten te letten. Deze willen nogal snel los gaan zitten waardoor ze kunnen splitten. Mocht het hout snel gedroogd dienen te worden zijn hier wel mogelijkheden voor. Het overtollige hars kan automatisch worden verwijderd wanneer dit noodzakelijk is voor de gewenste gebruikerstoepassing. Is het Douglas hout dikker dan 80mm? Dan is het drogen enigszins moeilijker. Het is raadzaam hier rekening mee te houden.
Het is niet gemakkelijk om Douglas hout te bewerken met handgereedschappen. Het is daarom raadzaam om hiervoor enkel machines in te zetten. Zo is het prima mogelijk het hout te zagen met scherpe messen maar moet Douglas hout niet gebogen worden. Hier is het niet voor geschikt waardoor kans op breken en splijten ontstaat. Verder kan het hout prima gelijmd worden en ook spijkers en schroeven kunnen gebruikt worden bij een voorzichtige aanpak.
Het is noodzakelijk om Douglas hout voor te behandelen. De oppervlakteafwerkingen kunnen prima hechten op droog Douglas hout wanneer dit alvorens is ontvet. Let echter wel altijd op bij het afwerken. Wanneer het hout nog niet volledig is uitgedroogd kan er nog hars uitzweten waardoor de aangebrachte lagen mogelijk weer verwijderd dienen te worden. In dit geval zal er opnieuw ontvet moeten worden en nieuwe afwerking worden aangebracht.
Douglas hout gaat tot zo’n 15 jaar mee zonder behandeling. Gelukkig is het hout prima te behandelen waardoor het tot wel 20 jaar goed kan blijven. Douglas hout valt daarom ook in duurzaamheidsklasse 3, wat een goede houtsoort betreft. Dit komt door het verhoogde percentage kernhout en hars dat de boom bezit. Er valt echter wel op te letten bij insecten, hiervoor is Douglas hout erg gevoelig. Het valt dan ook in duurzaamheidsklasse S, evenals de meeste naaldsoorten. Bij schimmels kan men uitgaan van duurzaamheidsklasse 3/4, waarvan 1 het meest resistent. Bij zout of brak water wordt er uitgegaan van klasse D, dit is dan weer erg duurzaam.
NEN 5498 schaalt Nederlands Douglas hout in op sterkteklasse K17 (kwaliteitsklasse C, KVH 2000), K22 (kwaliteitsklasse A/B, KVH 2000), K33 (kwaliteitsklasse A).
Douglas hout gaat de wereld rond onder verscheidene namen. Zo wordt het hout Douglas Fir genoemd wanneer het gegroeid wordt in Noord-Amerika. Echter wordt ditzelfde hout in handel Oregon Pine genoemd wanneer wij dit importeren. Het hout in West-Europa wordt dan weer Douglas genoemd, zoals wij deze kennen.
De Douglas houtsoort kan voor verscheidene toepassingen worden gebruikt:
Het Amerikaanse Douglas hout wordt ook toegepast op de volgende onderdelen:
Terwijl het West-Europese Douglas hout juist wordt toegepast op de volgende onderdelen:
Zowel voor de Douglas houtsoort alsook de Oregon Pine staat de Nederlandse kwaliteitseis voor hout (KVH 1980) gespecificeerd. Het Europese Douglas heeft een kwaliteitseis gekregen in 1988 met NEN 5468 terwijl de Oregon Pine zijn eis kreeg in 1989 van NEN 5470. Beide soorten zijn genoemd in de KVT/’95, waar het gaat over de kwaliteit van houten gevelelementen. Hierdoor kunnen kozijnen van beide houtsoorten het KOMO-productcertificaat verkrijgen. Met benoemingsrichtlijn (BRL):-BRL 0601 Houtverduurzaming onder vacuüm en druk. Betreft de impregneerbaarheid van de houtsoort. – BRL 2301 Naaldhout. – BRL 2351 Mestbassins van hout. – BRL 2905 Gezaagd Europees naaldhout voor waterbouwkundige toepassingen. – BRL 9021 Houten buitenbergingen.